Hoppa till sidans innehåll

Börja Spela


Är du nyfiken på badminton och vill testa att spela? Har ni spelat lite grann i skolan och du vill fortsätta lära dig mera? Eller kanske spelade du i din ungdom och nu vill ta med barnen och visa upp dina gamla talanger?

Ovasett anledning, är du intresserad av att spela badminton så hör av dig till någon av tränarna så ska vi se var du kan passa in i klubben. 

 


Vill du veta lite mer om sporten innan första träningen kommer nedan en kort sammanfattning av några av reglerna:

Regler i korthet

För att vinna en match ska man vinna två set. Det kan alltså hända att man måste spela ett tredje set för att få fram vem som vinner en match. Den spelare/det par som först får 21 poäng har vunnit ett set. Om det skulle stå 20 lika måste en sida vinna med två bollar. Man kan dock allra högst spela till 30 poäng. Ett set kan alltså vinnas med 30-29. Poäng utdelas efter varje spelad duell.

Serve

Det finns ett flertal regler om hur en korrekt serve ska utföras. De viktigaste reglerna är följande:

  1. Bollen måste i serveögonblicket träffas klart under servarens midja.
  2. Rackethuvudet måste peka helt eller snett nedåt golvet när man slår serven.
  3. Serven ska genomföras med en rörelse utan stopp.
  4. För att vara godkänd måste bollen nå eller gå förbi främre servelinjen (se skiss) och hamna inom respektive serveruta.

Singelspel

Den som ska börja serva i en match ställer sig i höger serveruta och servar diagonalt. Varken servare eller den som tar emot serven får stå på någon linje. Om servaren har jämn poäng (0, 2, 4 osv), servar spelaren från höger ruta och vid ojämn poäng servar spelaren från vänster ruta. Vid singel används de inre sidolinjerna och de bakre kortlinjerna både vid serve och under spel.

Dubbelspel

I badminton spelar man herrdubbel, damdubbel och mixeddubbel. Reglerna är exakt lika för alla tre kategorierna. Före varje set bestämmer man inbördes vem som ska börja att serva och vem av motståndarna som ska ta emot serven. Det är bara servaren och mottagaren som måste stå inne i sina respektive serverutor. Deras partners får stå var som helst bara man inte skymmer eller hindrar motståndarna. I dubbelspel används de yttre sidlinjerna och de bakre kortlinjerna, förutom vid serve då den inre kortlinjen gäller.

 

Källa: badminton.nu

Uppdaterad: 19 OKT 2020 02:32


Våra Sponsorer


Abia

Grums Måleri

 Peks Mek

 ProSeal

Säljex

Postadress:
Grums BMK - Badminton
c/o Dick Granberg, Skolbacken 14B
65671 Skattkärr

Kontakt:
Tel: +46764246960
E-post: dickgranberg@hotmail...

Se all info